Een nieuw huis? Welke verzekeringen sluit je dan af?

Het moment is daar. Een nieuwe woning, een eigen plek. Wanneer je een huis gekocht hebt, moet er van alles geregeld worden. Het kan voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zo dien je vanaf het moment dat je de akte hebt ondertekent bij de notaris, moet de woning verzekert zijn. Toch wil je het afsluiten van een verzekering niet overhaasten en we geven daarom hieronder een overzicht van enkele verzekeringen waar je mee te maken krijgt.

Een opstalverzekering
Dit is wellicht één van de eerste verzekeringen waar je mee te maken krijgt. Bij het afsluiten van een opstalverzekering, bescherm je jouw huis tegen schade en diefstal. Binnen de basisverzekering ben je hierbij vaak alleen verzekert tegen schade door brand of storm. Schade die je per ongeluk zelf aanricht, zit hier niet bij inbegrepen. Hiervoor dien je een allrisk verzekering af te sluiten. Een hypotheekverstrekker stelt deze verzekering bijna altijd verplicht, aangezien de woning als onderpand dient.

Een woonlastenverzekering
Bij deze verzekering ben je beschermd tegen het mogelijk niet kunnen betalen van de hypotheek. Dit kan komen doordat jij of je partner onverwachts werkloos is geraakt, wat het moeilijk maakt om de hypotheek te betalen. Met deze verzekering wordt dat mogelijk gemaakt, doordat er maandelijks een bedrag wordt uitgekeerd om zo de uitvallende inkomsten op te vullen.

Een inboedelverzekering
In je huis begeven zich natuurlijk ook allemaal maar spullen. Deze kunnen net als je huis beschadigd raken, gestolen worden of zelfs stuk gaan. Een inboedelverzekering is dan je grote vriend. De inboedel die zich in het huis begeeft is dan beschermd. Voor spullen die buitenshuis kapot gaan of schade oplopen, dien je aanvullend een dekking buiten het huis af te sluiten. Dit is niet standaard verzekerd bij enkel een inboedelverzekering. Mocht je nou in bezit zijn van zeer kostbare spullen, zoals een fotocamera, kunst of een duur horloge dan kun je ook nog aanvullend een kostbaarhedenverzekering afsluiten. Zo weet je zeker dat je ook daadwerkelijk de waarde van deze dure spullen uitgekeerd krijgt.

Een rechtsbijstandverzekering
Naast je woning en spullen, kun je jezelf ook indekken voor eventuele conflicten met je buren of wellicht met je ingehuurde aannemer. Via een rechtsbijstandverzekering kun je altijd terecht voor advies en hulp rondom deze conflicten en kun je een uitkering krijgen, wanneer er sprake is van een financieel conflict.

Dit zijn een paar verzekeringen die je kunt (of moet) afsluiten wanneer je een woning hebt gekocht.