Koivijver aanleggen

Als we het hebben over een Koivijver dan bedoelen we hiermee een vijver met een koi, een koi is de nationale vis van Japan. Daarnaast is de koi ook een speciale kweekvariant van een gewone karper. Koi vissen hebben een vijver nodig die goed onderhouden wordt om zo de gezondheid van deze bijzondere vissen te optimaliseren. Koivijvers moeten daarom ook regelmatig gecontroleerd worden.

Zorg dat de koivijver diep genoeg is

Bij het aanleggen van een koivijver is het belangrijk om er rekening mee te houden dat deze minimaal 150 cm diep moet zijn. Dit is noodzakelijk om de grote temperatuurschommelingen in de winter van het water te voorkomen. Zo kan de koi overwinteren. Een koivijver is vaak ook dieper dan een normale siervijver. Het gedeelte in de vijver waar de koi kan zwemmen horen geen planten geplaatst te worden. Omdat een Koi een planteneter is zal deze elke plant opeten die deze in de vijver tegenkomt. Omdat alleen planten in een koivijver niet genoeg is om het water goed en mooi helder te houden is het van groot belang om eventueel een filterinstallatie te plaatsen. Omdat een koi vaak 70 tot 80 centimeter lang kan worden is het heel erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de vijver groot genoeg is voor de vissen. Om hier voldoende rekening mee te kunnen houden wordt er vaak gezegd dat er per koi ongeveer 1000 liter water nodig is. Afhankelijk van hoe groot je de vijver wilt en welke materialen je ervoor gebruikt kunnen de kosten van een koivijver soms een hele investering zijn.

Waar moet je aan denken bij het plaatsen van een koivijver

Voordat je begint met het aanleggen van een koivijver is het erg belangrijk om goed na te denken over de kosten van deze vijver, het welzijn van de vissen en de hoeveelheid werk je in de vijver wilt steken. Een goede planning van deze 3 aspecten zijn dan ook van groot belang. Zo zou je rekening kunnen houden met de ligging van de koivijver, de vorm van de vijver, de diepte, de grootte, de filtersystemen maar ook de pompen en de in- en uitgangen en de eventuele plaatsing van het drijvende oppervlakte afzuiger met een pomp. Om de kwaliteit van het water goed te houden kun je ook kiezen voor een natuurlijke filtratie. Maar het is zeker niet onverstandig om voor de zekerheid ook te kiezen voor een goed filtersysteem. Meestal is het onderhoud van een koivijver niet heel erg verschillend dan die van een gewone vijver. Zo moeten in het najaar de ingewaaide bladeren worden verwijderd zodat deze niet op de bodem gaan rotten.