Ook mét zonnepanelen een mooi huis

De afgelopen jaren is het aantal zonnepanelen dat in Nederland geïnstalleerd is fors toegenomen. Niet alleen op woningen is dat aantal enorm gegroeid, maar we zien ook dat steeds meer bedrijven een flink aantal zonnepanelen plaatst om zo hun bijdrage aan een schonere leefomgeving te leveren. Zowel kleine als grote projecten zijn regelmatig in het nieuws. Voor velen is echter het aanzicht van de zonnepanelen op het dak niet erg aantrekkelijk en dit is dan ook het voornaamste argument om niet voor zonnepanelen te kiezen. Dat is erg jammer natuurlijk, want er kan flink wat geld bespaard worden met zonnepanelen.

Verschil in panelen

De meest voorkomende manier van het benutten van zonne-energie, is door gebruik van de panelen zelf. Hierin is een belangrijk onderscheid te maken tussen enerzijds de monokristallijn en anderzijds de polykristallijn zonnepanelen. Vanwege het verschil in fabricage hebben deze panelen een ietwat verschillend uiterlijk. De polykristallijn panelen bestaan uit een verzameling van kristallen die doorgaans een gevlekt patroon hebben en wat blauwer van kleur zijn. De monokristallijn panelen hebben een egale kleur en zijn niet alleen in blauw, maar ook zwart te verkrijgen. Deze panelen zien er wat fraaier uit, maar zijn doorgaans echter wel wat duurder, omdat ze een hoger rendement hebben. Ook is het tegenwoordig mogelijk om de panelen in allerlei verschillende kleuren te krijgen, zoals te zien is bij Bisol.

Alternatieven

Er worden verschillende alternatieven ontwikkeld voor de standaard panelen. Zo hebben we de afgelopen jaren al de dakpannen zien verschijnen waar het zonnepaneel in is ingebouwd. Dit ziet er vaak al een stuk fraaier uit, maar kost dan ook een stuk meer. Ook zien we dat er gebouwen zijn waar zonnepanelen in de gevel verwerkt worden, zoals hier te lezen is. Dit is niet alleen een creatieve oplossing voor het gebrek aan ruimte voor zonnepanelen, maar het ziet er ook nog eens aantrekkelijk uit. Recentelijk heeft ook Tesla een deal gesloten met SolarCity met als doel een compleet dak te ontwikkelen dat gemaakt is van fotovoltaïsch materiaal. Hoe dit eruit komt te zien is nog even afwachten, maar het betekent in ieder geval dat er geen zonnepanelen meer op het dak geplaatst hoeven te worden. Daarnaast zien we ook de ontwikkeling en integratie van fotovoltaïsch glas wat een bijzonder mooi resultaat oplevert, zeker het opzoeken waard!