Wat zijn de mogelijkheden bij het aanschaffen van een matras?

Ben je op zoek naar een nieuw matras, dan is er ontzettend veel keus. Of je nu kiest voor een boxspring of een ouderwets bed (ledikant), een van de belangrijkste zaken bij aanschaf van een nieuw matras is de breedte en de lengte van je bed. Ben je een lang persoon (190 cm), dan is een matras met een lengte van 220 cm, geen overbodige luxe. Je moet helemaal ontspannen, lang uit kunnen liggen, zonder dat je voeten over de rand van het bed komen. Ook de breedte is van belang. Is het de bedoeling dat je een éénpersoonsbed aanschaft of heb je een partner. De ruimte waar je bed of boxspring komt te staan heeft natuurlijk ook te maken met de grootte van het matras. Is deze ruimte voldoende groot, probeer dan een matras aan te schaffen waar je comfortabel op kunt liggen. Pas het matras zoveel mogelijk bij jou lengte en breedte aan.

Standaardmaten
De standaard lengte van een matras is sinds 1960, 190 cm. Tegenwoordig zijn deze lengtes aangepast aan de mens. Mensen worden immers steeds groter.
Een matraslengte van 200 cm, is doorgaans voor de meeste mensen een prima lengte. Ben je een groot persoon, dan is het aan te raden om een matras van 220 cm aan te schaffen.
Sinds de jaren ’90, is de standaardmaat voor een eenpersoonsmatras 90 cm. Voorheen werden bedden gezien van 80 cm breed. Een matrasmaat voor een tweepersoonsbed en een twijfelaar zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Hieronder de standaard matrasmaten voor de verschillende soorten bedden.

  • Eenpersoonsmatras 90 x 200 cm.
  • Twijfelaar 120 x 200 cm
  • Tweepersoonsmatras 140 x 200 cm.
  • Queensizebed 160 x 200 cm
  • Kingsizebed 180 x 200 cm

Lengte van een bed
Om de juiste lengte voor een matras aan te schaffen, is het verstandig om 15 cm. bij de langste persoon te rekenen. Dus wanneer er een tweepersoonsmatras moet worden aangeschaft, ga je uit van degene met het langste lichaam. Is deze 180 cm., dan is een bed van 200 centimeter de juiste lengte. Kies je echter voor een bed met verstelbare bodem, dan is een lengte van 25 cm. extra, de beste optie.

De breedte van een bed
Een standaard tweepersoons matras meet 140 cm. Elk persoon heeft 70 cm breedte tot zijn beschikking. De ideale breedte is moeilijk te bepalen. Dit ligt aan je postuur en de ruimte die voorhanden is. Een breder bed is natuurlijk voor iedereen het prettigst, om aangenaam te kunnen slapen. Heb je een wat grotere slaapkamer, kies dan voor een wat ruimere maat matras. Het geeft een comfortabel gevoel om jezelf om te draaien terwijl je partner daar geen last van heeft.
Probeer de juiste beslissing over de maat van je matras te nemen. Een goed matras heeft een levensduur van 15 jaar. Bij de keus van een nieuw matras is het verstandig bovenstaande tips in overweging te nemen.