Woning uitbouwen met een dakkapel

Prefab of traditioneel

Op het moment dat je als gezin uit je huis begint te groeien doordat de kinderen ouder worden of wanneer je eenvoudigweg meer leefruimte nodig hebt in je huis is de bouw van een dakkapel een heel verstandige keuze. Wanneer je gaat oriënteren op de aanschaf van een dakkapel kom je al snel tot de conclusie dat er meerdere soorten mogelijk zijn. Je kan kiezen uit een prefab of een traditionele dakkapel. De prefab is een model wat je in de winkel kant en klaar ziet staan. Het is een voorgemonteerde dakkapel die bij jouw huis met een hijskraan op je dak wordt getild. Vervolgens wordt de dakkapel afgewerkt naar binnen om deze goed vast te zetten en om te voorkomen dat er waterschade ontstaat bij regenval. Een traditionele dakkapel wordt door een aannemer uit losse delen op jouw dak gebouwd. Het is een methode waarbij meer maatwerk komt kijken. Ook zal de aannemer langer bezig zijn met de werkzaamheden omdat de materialen naar boven moeten worden getransporteerd. De prijzen zullen elkaar niet veel ontwijken. Wie een dakkapel met een specifiek uiterlijk wil kiest echter het beste voor een traditionele dakkapel.

Materiaal kiezen

Bij het plaatsen van een dakkapel kan je kiezen voor meerdere materialen. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. We hebben de meest gebruikte materialen voor je op een rij gezet.
• Hout. Dit materiaal wordt traditioneel het meeste gebruikt voor de bouw van een dakkapel. Het is een materiaalsoort die vooral past bij wat oudere huizen waarbij het oorspronkelijke uiterlijk behouden blijft. Hout heeft een levendige uitstraling maar daarnaast is het ook een intensief materiaal wanneer het op onderhoud aankomt. De houten dakkapel moet minimaal eens in de zeven jaar worden geschilderd.
• Trespa. Dit plaatmateriaal is het meest gebruikt bij woningen die een wat moderner uiterlijk hebben. Het is een materiaalsoort die een stuk minder onderhoud vergt dan hout. Trespa hoeft enkel te worden schoon gemaakt om een lange levensduur te garanderen. Het plaatmateriaal heeft een minder klassiek uiterlijk maar is vanwege de prijs/kwaliteitverhouding een heel geliefd bouwmateriaal voor dakkapellen.
• Kunststof. In navolging van de kunststof kozijnen is kunststof een materiaal wat veel voor dakkapellen wordt gebruikt. Kunststof heeft geen onderhoud nodig op een schoonmaakbeurt op zijn tijd na. Het materiaal is licht en het wordt dan ook vaak gebruikt om prefab dakkapellen te produceren. Een kunststof dakkapel heeft een modern uiterlijk en is daardoor niet voor ieder huis even geschikt.

Vergunning nodig?

Daar waar het vroeger zo was dat je voor iedere dakkapel een vergunning nodig had zijn de regels enorm veranderd. Tegenwoordig is het prima mogelijk om een dakkapel vergunningsvrij te laten bouwen. Er moet dan echter een aantal zaken goed in de gaten worden gehouden. Allereerst speelt de positie van de dakkapel een grote rol. De dakkapel moet aan de achterkant van het huis worden geplaatst. Hij mag niet opvallen in het straatbeeld van voren af gezien. Het model van de dakkapel moet verder aansluiten bij de overige dakkapellen die in de buurt worden geplaatst. Je mag niet zomaar een volledig afwijkend materiaal of een heel andere bouwstijl gaan gebruiken. Kijk naar wat de buren op hun dak hebben en houd je daaraan voor je eigen dakkapel. Verder mag de hoogte maximaal 1,75 meter zijn. De onderkant van de dakkapel moet tussen 50 centimeter en 1 meter boven de dakvoet zijn. De bovenkant moet minimaal 50 centimeter onder de daknok vallen. Voor de zijkanten geldt dat deze minimaal 50 centimeter van de zijkanten van het dakvlak moeten vallen.

Gemiddelde kosten van een dakkapel

Een dakkapel is naar verhouding de goedkoopste manier om je huis uit te breiden. We keken voor de prijs naar een dakkapel van 1,50 meter in hoogte en 2,50 meter breed. Dit is de meest gebruikte afmeting voor een dakkapel in ons land. We gingen uit van een vergunningsvrije bouw waardoor deze kosten buiten schot blijven.
• Houten dakkapel. Een houten dakkapel wordt doorgaans op maat gemaakt en ter plekke geplaatst. Je bent in dat geval een bedrag kwijt vanaf 4000 euro inclusief de montage. Is het mogelijk om een dergelijke dakkapel prefab te laten maken, dan ben je een bedrag vanaf 3750 euro kwijt.
• Kunststof dakkapel. Een kunststof dakkapel kan je het beste prefab kopen. Je bent in dat geval een bedrag vanaf 3500 euro kwijt. Laat je de dakkapel ter plekke bouwen, dan ben je een bedrag vanaf 4500 euro kwijt.
• Trespa dakkapel. Een trespa dakkapel kan op beide manieren worden geplaatst. Voor het plaatsen van een prefab dakkapel betaal je ongeveer een bedrag vanaf 4000 euro. Voor het laten monteren van een trespa dakkapel mag je rekenen op een kostenplaatje vanaf 4500 euro.