Zo krijg je het perfecte gazon in je tuin

Kun jij ook niet wachten tot het eindelijk weer wat warmer is? En kun je ook zo genieten van de lange avonden waarop het nog licht is en het leven zich buiten afspeelt? Dan is het vast helemaal fijn als je een tuin met een mooi gazon hebt om lekker op te zitten! Des te vervelender het dan is als je allerlei oneffenheden in je grasgazon hebt, want hier moet je de hele tijd tegenaan kijken als je aan het ontspannen bent in je tuin. Kleine plekjes die hier en daar lelijk worden zijn dan misschien niet zo erg, want deze kun je opnieuw zaaien. Irritant wordt het echter wel als je je hele gazon onder handen zou moeten nemen. Dit wordt namelijk een flinke klus en kost veel moeite en tijd. Toch zul je uiteindelijk blij zijn met het resultaat als het eenmaal klaar is en dit is zeker het geval als je niet zo’n grote tuin hebt. Met een beetje extra werk leg je namelijk zo een nieuw gazon aan en kun je weer ultiem genieten wanneer de lange zomerdagen voor de deur staan! Wil je ook graag je gazon een metamorfose geven? In dit artikel geven we je een aantal tips over hoe je je gazon helemaal tiptop kunt maken.

Een goede voorbereiding is key

Is jouw gazon echt lelijk en hopeloos geworden, dan is het beter om deze eerst helemaal weg te halen alvorens je er nieuwe dingen mee gaat doen. Gebruik bijvoorbeeld een speciale snijder voor graszoden om de boel weg te halen. Houd er wel rekening mee dat het geheel verwijderen van je gazon een flinke klus zal worden, want hier gaat meer werk in zitten dan alleen het omspitten van je tuin. Probeer over dit grote hoeveelheid werk heen te kijken, want het eindresultaat zal prachtig en zeker de moeite waard zijn. Let er verder ook op dat de ondergrond geheel vrij is van onkruid, puin en andere vuil voordat je begint met het aanleggen van een nieuw gazon. Besteed extra aandacht aan het wieden van onkruid, want dit kan op een later moment altijd weer terug groeien. De kans hierop kun je wel verkleinen door het onkruid met wortel en al te verwijderen. Daarnaast is het realiseren van een egale ondergrond moeilijk wanneer er overal nog grove stukken zitten. Maak bijvoorbeeld gebruik van een hark om de grond snel en makkelijk te egaliseren.

Het aanleggen van het gazon

Is de grond nu egaal en vrij van grove stukken puin en andere oneffenheden? Dan is het nu tijd om van start te gaan met het aanleggen van het gazon. Begin aan de rechterzijde en bij een hoek die het verste weg ligt (de rechterhoek van je tuin dus). Let er goed op dat de graszoden mooi aansluiten op je terras, tuinrand of stoeprand, want zo hoef je niet meer iedere keer over de vers aangelegde graszoden te lopen. Om ervoor te zorgen dat je in mooie rechten lijnen legt, kun je gebruikmaken van een gespannen touw of een plank. Graszoden kun je makkelijk op maat afsnijden met een mes, maar met een schop is het ook mogelijk om graszoden te snijden. Moet je een hoek afsnijden? Maak dan wel altijd gebruik van een mes, want dan kun je preciezer te werk gaan. Met de overgebleven graszoden van een baan kun je makkelijk de volgende baan aanleggen, zoals je dat ook bijvoorbeeld met laminaat doet. Het mooiste resultaat verkrijg je door alle graszoden op een zo strak mogelijke manier tegen elkaar aan te leggen in een halfverband. Ziet het er alsnog een beetje scheef uit? Gebruik dan een wals om de boel te corrigeren. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk over nieuwe graszoden heen loopt. Leg eventueel een plank over het gazon heen om een (tijdelijk) looppad te maken, zodat het gazon niet wordt aangetast.

Hoe verzorg ik mijn gazon?

Zijn de graszoden eenmaal aangelegd, dan is het belangrijk dat er met water gesproeid wordt. Als het warm is, dan moet je meer water geven want anders groeien de zoden minder goed. De graszoden moeten dus goed vochtig zijn als er geen regen is. Watergebrek is vaak de reden dat een gazon niet mooi groeit. Meten de grassprieten ongeveer zes tot acht centimeter? Dan wordt het tijd om het gras te maaien. Doe dit wel voorzichtig, want het is belangrijk dat je je gazon ook weer niet te kort maait. Ongeveer een derde deel eraf maaien is voldoende. Na een maand kun je alweer heerlijk genieten van een perfect uitziend gazon!

Bron: tuinengras.nl